Advertise Here

Laila Hanni

- Another Blogger Blog's

Bab 14

“Cik Idayu yakin ke nak kerja kat rumah Mak Engku ni...?”

Wanita itu mengulang lagi pertanyaan tersebut. Dengan penuh yakin Idayu mengangguk lagi. Terasa agak pelik di hati wanita pertengahan umur itu dengan kesanggupan gadis ini menerima jawatan yang ditawarkan. Jarang ada gadis semuda ini yang datang untuk ditemuduga bagi jawatan begini. Gadis semuda ini selalunya tidak gemar untuk bekerja di rumah orang, walaupun gaji yang diberikan setimpal dengan kelulusan yang mereka ada dan setaraf dengan gaji mereka yang bekerja di hospital kerajaan.

Sememangnya suaminya, Engku Badrul telah berpesan supaya jururawat peribadi bondanya perlu diberikan gaji setimpal dengan kelulusan mereka walaupun mereka hanya bekerja di rumah Engku Maryam. Mereka lebih dari mampu untuk mengambil seorang jururawat peribadi untuk tinggal bersama ibu mereka yang telah uzur itu. Namun, selama ini tawaran gaji yang agak lumayan ini sering tidak mendapat perhatian gadis-gadis muda. Kalau yang ada datang memohon, selalunya yang tidak punya apa-apa kelulusan.
Engku Maryam merupakan bekas pesakit angin ahmar dan memerlukan perhatian yang lebih. Sebagai menantu Puan Khatijah tidak mampu untuk berbuat demikian kerana sibuk dengan tugasnya sebagai penyelia beberapa buah tadika dan pusat penjagaan kanak-kanak di sekitar beberapa taman perumahan di bandar Kota Bharu ini. Dia tidak mampu untuk menjaga ibu mertuanya yang cukup cerewet itu. Tak pasti di mana puncanya, ada saja salahnya di mata Engku Maryam. Namun dia terus mendiamkan sahaja perkara ini. Dapat dirasakan suaminya juga sedar tentang perkara ini tetapi, dia
turut sama mendiamkan diri..

Puan Khatijah sedar, kedinginan Engku Maryam terhadapnya bermula apabila dia dan Engku Badrul berpindah ke rumah mereka sendiri sejak lima tahun yang lalu. Engku Maryam memang enggan melepaskan anak, menantu dan cucu-cucunya berpindah dari rumah besarnya. Dia sebolehnya mahu semua anak cucunya tinggal bersamanya. Namun, Puan Khatijah masih tetap berdegil untuk pindah kerana tidak tahan dengan kerenah ibu mertuanya itu. Untuk mengelakkan sebarang pertelingkahan antara kedua wanita yang cukup disayanginya itu, Engku Badrul mengambil keputusan untuk berpindah. Keputusan itu sudah tentunya mengundang kecewa di hati bondanya.

Wajah gadis di hadapannya itu ditatapnya lagi. Manis orangnya, walaupun tidak termasuk dalam kategori yang sempurna cantiknya. Tambahan lagi sikapnya yang cukup sopan, mendatangkan damai di hati Puan Khatijah. Gadis di hadapannya ini menghadiahkan segaris senyuman kepadanya, menambahkan lagi kemanisan di wajah mulusnya.

“Melihatkan kelulusan awak ni, awak dulu bersekolah di sekolah agama kan? Macamana pulak boleh sambung ke bidang kejururawatan ni?” tanya Puan Khatijah untuk menduga.

Dia perlu tahu sedikit sebanyak latar belakang gadis ini. Lagipun jawatan yang
ditawarkan ini amatlah penting. Untuk menjaga ibu mertuanya. Untuk melakukan sesuatu yang sepatutnya dia sendiri yang lakukan. Idayu jadi terpana seketika. Tidak menyangka soalan sebegitu yang akan di tanya. Ya, mengapa dia mengambil jurusan ini? Adakah kerana dia minat? Ah, tidak pernah terlintas pun dihatinya untuk mengambil jurusan ini dulu. Tidak sejak Hairi mencadangkannya.

“....abang cadangkan.. Ayu buat metrik lepas tu, ambik kursus kejururawatan. Kat USM ada kursus tu...,” Sebaris senyuman Hairi yang terukir saat dia mengucapkan kata-kata itu mengundang resah di hati Idayu. “...bila dah setabil kewangan, saya ingat nak buka klinik persendirian. Bolehlah nanti Ayu kerja bersama saya aje masa tu nanti...,” tekad Hairi yang dilihat pada saat ucapan itu meniti bibir anak muda itu kembali mengguris hati. Ya, kalaulah dulu dia tidak mengambil keputusan yang terburu-buru itu, pastinya kini mereka sudah bersama melayar bahtera kehidupan disulami dengan rasa cinta.

Kepiluan segera melintas di hati apabila nama itu hadir dalam ingatannya. Walaupun peristiwa hitam itu telah lama berlalu, namun hatinya masih tetap terguris bila terkenangkannya. Jarak masa lebih lima tahun itu ternyata masih belum cukup lama untuk meredakan resah dan gusar dihatinya bila sesekali kenangan menjengah di hati. Ada ketika, kekesalan menghambatnya dengan kedegilannya ketika itu. Tapi, apa lagi yang mampu dilakukan. Bukankah dia sendiri yang nekad untuk mengambil keputusan tersebut. Jadi, biarlah dia menanggung kecewanya sendiri.

“Cik Idayu....,” lamunannya dikejutkan. Lupa seketika di mana dia berada apabila ingatannya dibuai kisah lama.

“A...a...ya.. apa puan kata tadi...?” Idayu menggelabah.

“Saya tanya tadi.... macamana pulak boleh sambung ke bidang kejururawatan ni sedangkan awak dulu sekolah di sekolah agama ?” Puan Khatijah mengulang pertanyaannya tadi. Agak hairan dengan raut wajah Idayu yang tiba-tiba kelihatan sungguh sedih sebentar tadi. Mungkin, ada kisah lama yang mengganggu fikirannya ketika itu. Kalau tidak takkanlah ada riak sugul dan sedih apabila persoalan itu ditanyakan sebentar tadi.

“A... saya ingat... dulu kat kampung... selalu ada masalah dengan doktor dan jururawat yang kerja kat kampung. Jadi, saya nekad nak kerja bidang ini. Nak buat jurusan perubatan, kelulusan saya tak seberapa. Jadi, saya ambil keputusan buat jurusan ni. Mungkin... satu hari saya dapat balik kerja kat kampung,” kata Idayu dengan nada teragak-agak.

Yang nyata dia berbohong. Tapi, tak mungkin dia akan menceritakan hal yang sebenarnya kepada wanita yang baru sahaja dikenalinya ini. Lagipun, dia sendiri tidak pasti mengapa dia mengambil keputusan untutk mengikuti jurusan ini. Mungkin kerana dia masih lagi ingin menggapai kenangan yang dilepaskan dulu. Mungkin dia masih mahu mengenang lelaki itu dalam mimpinya. Dan mungkin inilah satu-satunya cara untuk dia dekat dengan kenangan itu.

Puan Khatijah tersenyum mendengarkan kata-kata Idayu. “Idayu akan tinggalkan rumah Engku Maryam bila dapat kerja dengan mana-mana hospital nanti ?”

“Emmm... sebenarnya saya dah memohon kerja dengan Kementerian Kesihatan, tapi masih belum dapat apa-apa berita. Mungkin jawatan tu masih belum dibuka untuk diisi agaknya. Jadi sementara itu, dari tak berbuat apa-apa, apa salahnya jika saya bekerja kat sini kan puan? Sekurang-kurangnya dapatlah sikit pengalaman,” jawab Idayu sejujurnya. Dia tidak mahu berselidung apa-apa. Puan Khatijah memberikan senyuman kepada gadis di hadapannya itu.

“Saya sebenarnya mencari seorang yang boleh kekal lama dengan Engku Maryam. Tak mau pulak nanti, kerja tiga bulan, terpaksa cari pengganti pulak. Sejak dia mula sakit tahun lepas, dan dekat dua puluh orang yang datang kerja dengan kami. Tapi, semuanya tak kekal lama. Ada tu cuma datang untuk dua hari saja. Kalau boleh kali ni kami tak nak macam tu. Ganggu proses penyembuhan Engku Maryam,” jelasnya kepada Idayu.
Idayu menganggukkan kepalanya tanda setuju. Dia faham keadaan itu.

“Insyaallah puan, selagi saya diperlukan di sini saya akan terus bekerja. Lagipun jawatan yang saya pohon tu, tak tau bila nak dibuka. Dengan keadaan gawat macam sekarang ni, rasanya lambat sikit kut. Saya pun tak berharap sangat.”

“Kalau macam tu, baguslah. Saya minat dengan cik Idayu sebab cik Idayu ada kelulusan dalam bidang ni. Tentu tahu macamana nak berhadapan dengan situasi Engku Maryam nanti. Lagipun saya dah cakap tadikan yang kami perlukan seseorang yang boleh tinggal terus di rumah Engku Maryam. Tak ada komitmen lain. Cuma saya nak ingatkan semula... Engku Maryam ni cerewet orangnya. Mesti pandai ambil hati dia, mesti ikut cakap dia, mesti sanggup tinggal di rumahnya dan paling penting mesti pandai baca Al-Quran.... Selalunya syarat yang terakhir tu yang susah nak cari. Cik Idayu dulu sekolah kat sekolah agama. Mungkin tak ada masalah kut dengan syarat yang terakhir tu?”

“Insyaallah puan, saya taklah bagus sangat. Emm .. dulu saya biasa bantu emak mengajar mengaji pada budak-budak kat kampung. Lagipun, saya ahli Rakan Masjid masa kat universiti dulu. Antara aktiviti kami, belajar Al-Quran di masjid. Sambil tu kami yang boleh membaca... diminta mengajar kawan-kawan yang kurang baik bacaannya. Semua tu dipantau oleh penasihat kelab...,” jujur sekali jawapan itu kedengaran di telinga Puan Khatijah.

Kata-kata Idayu itu disokong oleh sijil-sijil yang ada di dalam fail peribadinya. Tak mungkin dia menipu. Malah Puan Khatijah dapat melihat terdapat beberapa sijil penyertaan pertandingan tilawah yang dimenangi Idayu di peringkat sekolah dan institusi tempat dia belajar. Dia yakin dengan kata-kata Idayu sebentar tadi. Berpuas hati dengan temuduga ini, Puan Khatijah yakin dia sudah menemukan dengan calon yang sesuai untuk tugas ini. Tetapi ada satu lagi perkara yang ingin ditanya kepada gadis bertubuh tinggi lampai, berwajah bujur telur ini.

“Kenapa Idayu nak kerja kat rumah orang macam ni? Selalunya gadis semuda awak, lebih suka kerja kat tempat yang boleh jumpa ramai orang. Kat rumah macam ni boring kata mereka,” ujar Puan Khatijah ingin tahu. Benar, itulah selalunya kata-kata yang meniti di bibir anak gadis yang pernah dikenalinya.

“Saya... lebih suka macam ni... emm ... tak perlu rushing ke... tempat kerja,”

Dia lebih suka begini. Di sini dia tak perlu bergaul dengan ramai orang. Dia tak perlukan ramai kawan. Kawan-kawan yang ramai memungkinkan rahsia dirinya terbogkar. Biarlah dia dengan dunianya sendiri. Dia lebih tenang begini. Selama inipun, dia tidak pernah ada ramai kawan. Yang ada cuma Saniah, teman sebilik semasa belajar dahulu.

Saniah, teman sebilik yang baik. Dia seorang teman yang begitu perihatin tetapi tidak terlalu mengambil tahu hal perbadi Idayu. Dia hanya mendengar tentang apa yang diceritakan oleh Idayu. Tidak lebih dari itu. Itulah yang menyebabkan Idayu senang bergaul dengan Saniah. Kini Saniah bekerja di Hospital Pakar Kajang setelah mereka sama-sama menamatkan pengajian mereka dalam jurusan Sarjana Muda Kejururawatan dua bulan yang lalu.

“Oklah..Cik Idayu cuba dulu. Saya bagi tempoh sebulan. Gaji macam yang kita bincang tadi,”

Idayu mengangguk pantas sambil tersenyum. Setuju sekali dengan tawaran yang diberikan.

“Lepas sebulan, jika Cik Idayu nak teruskan, saya akan berikan gaji tambahan jika kami berpuas hati dengan khidmat Cik Idayu . Tapi, kalau nak berhenti, Cik Idayu kena bagi notis sebulan supaya kami boleh cari pengganti. Kalau perlu, kita buat kontrak. Ini untuk kebajikan bersama. Kami perlu berhati-hati dalam hal ini. Sebab sebelum ni ada pekerja yang tiba-tiba berhenti sebab tak suka dengan sikap Engku Maryam. Dia memang cerewet orangnya, ramai yang tak tahan dengan mulutnya, tapi hati dia baik sebenarnya. Jadi, kalau Cik Idayu nak berhenti, harap bagi dulu notis sebulan untuk kami cari penggantinya,” luah Puan Khatijah panjang lebar.

“Insyaallah puan,” kata Idayu sambil menggangguk laju.

“So..bila boleh mula? Awal bulan nanti boleh ?”

Idayu berkira-kira sendiri. Awal bulan, maknanya seminggu lagi. sempatlah dia pulang ke kampung untuk memberitahu emaknya dan mangambil semua barang-barang keperluannya.

“Ok..,”

Persetujuan dibuat. Idayu diminta untuk datang sehari lebih awal sebelum memulakan tugasnya. Tanpa banyak soal Idayu terus bersetuju dengan cadangan tersebut.

1 comments:

Anonymous said...

baru 3 bulan lepas..ada seorang budak ni nurse buat attachment dari hospital swasta kat seremban..dia bekas pelajar ijazah kejururawatan uitm tajaan jpa..dia kata susah nak dapat kerja dengan ijazah kejururawatan ni..gaji budak diploma lagi tinggi dari pemegang ijazah..gaji dia kerja dengan hospital swasta tu tak setimpat..dia ckap 1600 jer kot..sedih aku nengok korang yang ada ijazah ni kan..tengok dalam citer belog ni..kerja pembantu ruumah jer jaga orang sakit

Post a Comment

Popular Posts