Advertise Here

Laila Hanni

- Another Blogger Blog's

Bab 15

Hari yang dijanjikan tiba. Idayu tiba di stesen bas Kota Bharu tepat pada masa yang dijanjikan. Puan Khatijah mengambilnya di situ dan terus membawanya ke rumah besar milik majikannya di Taman Uda Murni. Setibanya di situ, terpegun seketika melihatkan kemewahan rumah majikannya. Menurut Puan Khatijah, hanya Engku Maryam dan pembantu rumahnya Mak Nab sahaja yang tinggal di rumah tersebut. Dia dan keluarganya, tinggal di rumah mereka sendiri di kawasan yang berdekatan.

Hai, rumah sebesar ini hanya dua orang sahaja yang tinggal? Terdetik hairan di hati Idayu. Teringatkan penduduk di kampung sendiri. Ada setengah mereka berkongsi tinggal dengan anak-anak yang seramai sepuluh orang di rumah yang lima kali lebih kecil dari rumah ini. Setengahnya pula ada yang berkongsi dengan anak-anak, cucu dan cicit di rumah yang sama. Sungguh jauh perbezaan antara cara hidup orang kaya dengan orang miskin yang biasa dan sederhana. Namun, Idayu yakin mereka lebih bahagia dibandingkan dengan hati majikannya itu. Bersendirian sepi di rumah yang tersergam indah ini.

“Silakan masuk Cik Idayu,” sapa seorang wanita yang kelihatan lebih tua dari Puan Khatijah, pembantu rumah besar itu agaknya. Idayu menghadiahkan sebuah senyuman yang cukup tulus untuk wanita yang kelihatan baik itu. Lantas dia menghulurkan tangan untuk bersalaman dengan wanita separuh abad itu.

“Panggil saya Ayu aje mak cik....,”

“Ini Mak Nab, pembantu rumah ni. Dialah yang temankan Mak Engku di rumah ni...,”

Puan Khatijah memperkenalkan mereka. Mak Nab membalas huluran tangan Idayu.
Menurut Puan Khatijah, sejak jururawat tetap yang lepas berhenti, Engku Maryam dijaga oleh Mak Nab, pembantu rumahnya di siang hari. Di waktu malam pula, seorang jururawat peribadi sambilan akan datang untuk bertugas mula jam enam petang sehinggalah ke pukul 6.00 keesokkan paginya. Mak Nab pula tidak tinggal di dalam rumah ini. Untuknya telah disediakan sebuah rumah kecil di belakang rumah besar ini oleh Engku Badrul.

Agak terharu Idayu mendengarkan situasi tersebut. Engku Maryam keseorangan rupa-rupanya. Tak punya anak ramai, cuma Engku Badrul, suami Puan Khatijah sahajalah anaknya yang masih hidup. Cucunya yang sulung, bekerja di Kuala Lumpur menguruskan syarikat import eksport milik keluarga dan dua lagi, masih kecil. Baru bersekolah di tingkatan dua dan tahun enam.

Apabila diperkenalkan dengan Engku Maryam, hatinya berdebar kencang. Terselit rasa sayu di hati melihatkan kehidupan majikannya yang sepi ini. Punya harta berjuta, kekayaan tidak terhingga, tetapi hanya ditemani oleh seorang pembantu rumah. Patutlah kalau dia menjadi seorang yang cukup cerewet. Apabila salam dihulur dan bersambut, Idayu dapat merasakan penolakkan Engku Maryam terhadap dirinya. Engku Maryam yang dipanggil Mak Engku oleh Mak Nab, hanya mengangguk kepala kepadanya tanpa senyuman. Agak sedih dengan penerimaan terhadap dirinya yang dingin itu. Tetapi disingkar cepat-cepat perasaan itu. Tidak mahu ada prasangka buruk terhadap Engku Maryam ini. Idayu faham perasaan yang dialami oleh Engku Maryam ketika ini.

“Cik Idayu jangan kecil hati dengan Mak Engku ye, dia memang macam tu. Tapi, hati dia baik. Kalau tak, tak kan lah Mak Nab boleh kerja lama kat sini. Cuma, kita kena tahanlah sikit dengan perangai dia tu,” luah Mak Nab selepas Puan Khatijah berlalu pergi meninggalkan dia dan Mak Nab petang itu. Engku Maryam pula ketika itu sedang berehat dibiliknya.

“Dah lama ke Mak Nab kerja kat sini?”

“Dah dekat sepuluh tahun. Masa tu Mak Nab dengan anak tak tau mana nak pergi lepas suami Mak Nab meninggal. Kami merempatlah ke sini. Mak Engku ambik Mak Nab kerja kat sini. Sekarang ni anak Mak Nab, Hidayah tu tengah belajar kat UPSI. Dah banyak jasa Engku Maryam tu pada kami. Jadi, Mak Nab terus tinggal kat sini. Insyaallah, selagi diperlukan, Mak Nab akan terus kerja kat sini. Tak susahpun sebenarnya. Temankan dia, jaga makan pakai dia,” cerita Mak Nab panjang lebar. Di wajahnya tergambar rasa hormat pada Engku Maryam.

“Kenapa Puan Khatijah dan suaminya, .... a.. apa namanya tadi?”

“Engku Badrul...,”

“A.. ya, Engku Badrul, tak tinggal kat sini Mak Nab?”

“Mak Engku tu cerewet orangnya. Dia tu tak suka sangat dengan Puan Khatijah. Puan Khatijah tu baik, cuma dia jenis yang tak mesra orangnya. Mak Engku selalu bandingkan dia dengan isteri Engku Badrul yang pertama dulu,”

“Oh... ada dua isteri...,”

“Tak, arwah Puan Sarah, isteri pertama Engku Badrul, dah meninggal lebih kurang duapuluh tahun dulu, anak sulungnya Engku Lokman, yang dok kat KL tu, anak Engku Badrul dengan Puan Sarah. Dah 33 tahun umurnya. Bila Pn Sarah meninggal, Engku Badrul sedih sangat dan hantar Engku Lokman ke England, belajar kat sana,”

“Masa tu umur dia berapa Mak Nab?”

“Katanya dalam duabelas tahun, Mak Nab pun kurang pasti,”

“Sekecil tu dah berpisah dengan keluarga ye Mak Nab,”

“Emm, lepas lima tahun Puan Sarah meninggal barulah Engku Badrul kahwin dengan Puan Khatijah. Engku Lokman tak rapat sangat dengan Puan Khatijah sebab selama ni dia duduk di England. Baru aje tahun lepas balik ke Malaysia. Itupun selepas dipaksa oleh ayahandanya. Dulu, kalau sesekali balik ke Kelantan ni, dia menginap kat sini. Tapi, sejak dia beli kondo kat Kota Seri Mutiara tu, dia dah jarang bermalam kat sini...,”

Idayu diam, dia dapat menyelami kesepian yang dirasakan oleh Engku Maryam tatkala mendengar sedikit kisah keluarga kerabat diraja ini. Sayu hatinya tertumpah pada majikannya.

“Cik Idayu...,”

“Eh... Mak Nab, tadikan saya minta panggil Ayu aje. Tak suka lah kalau bercik...cik ni..., tak mesra..,” kata Idayu sambil tersenyum. Cuba menyuntik sedikit kemesraan dalam suasana yang agak tegang ini.

“Selalunya Mak Nab buat apa masa Mak Engku rehat macam ni?”

“Buat kerja rumahlah.... kalau dia sedar, temankan dia bercakap. Mak Engku suka bercakap, cerita masa dia muda-muda dulu, masa dia kahwin, masa tiga dari anak-anaknya meninggal, hinggalah sampai tinggal Engku Badrul seorang saja yang masih hidup. Nanti dengan Ayu, mesti dia akan bercerita jugak. Kalau nanti Ayu bosan dengar, cubalah buat-buat tak bosan. Sebab hatinya kena dijaga. Kalau tak, bila dia merajuk ke... mengamuk ke... susah...,” kata Mak Nab sambil tersenyum. Idayu turut tersenyum melihatkan cara Mak Nab bercerita. Cukup bersunguh-sungguh.

“Selalu ke dia mengamuk... merajuk ni Mak Nab...,?”

“Aah... boleh katakan tiap-tiap hari. Dia bosan sebenarnya. Asyik duduk aje terperap kat rumah,”

“Nanti, kalau Ayu bawak dia berjalan keliling taman perumahan ni, waktu pagi ke, petang ke... dia suka tak Mak Nab?”

“Hai... mesti dia suka... ada orang yang nak layan dia. Kadang-kadang Mak Nab ada jugak bawa dia berjalan-jalan. Tapi, tak selalu. Kalau pagi tu mesti tak sempat sebab banyak kerja rumah nak dibuat. Mak Engku ta suka rumahnya berdebu. Jadi, hari-hari kena bersihkan habuk, lap mana-mana patut. Ayu dah ada ni, boleh lah layan dia, bawa berjalan-jalan..,”

“Ok, nanti, Ayu minta izin dengan Puan Khatijah. Tak mau nanti dia kata Ayu ni memandai-mandai pulak...,” kata Idayu sambil senyum singgah di bibir.

Mak Nab menatap wajah lembut gadis ini. Pada awal pertemuan tadi, dilihatnya gadis ini agak dingin orangnya. Tapi sekarang dengan senyuman manisnya, hati Mak Nab jadi sedikit lega. Sekurang-kuranya hilanglah sepinya nanti bila ada teman untuk berbual. Lembut dan manis orangnya, sejuk mata memandang wajah yang tenang itu. Harap-harap dia mampu mengambil hati Engku Maryam dan mengembalikan sedikit keriangan di hatinya. Harap-harap dapatlah gadis ini menghilangkan kebosanan dalam hati tua yang sedang menghabiskan sisa-sisa hidupnya itu.

0 comments:

Post a Comment

Popular Posts